El projecte
Ciutadania Global, Audiovisuals i Compromís Comunitari
L’objectiu fonamental del projecte Rèpliques és estimular el pensament crític entre els alumnes de 3r i 4t d’ESO, capacitant-los per esdevenir agents clau del canvi en el seu entorn. Aquest propòsit s’aborda a través de la creació d’espais de debat a les aules, desencadenats pel visionament d’obres audiovisuals i impulsats per la producció de contingut audiovisual crític sobre la vida d’un objecte, des de com es produeix fins que es llença. Aquest contingut es basa en valors de justícia global, com la justícia ambiental, de gènere i econòmica.
Metodologia
L’aprenentatge es fonamenta en metodologies audiovisuals i vivencials orientades a generar sensibilització entre les joves, acció i compromís contra la vulneració de drets i la presa de consciència de la seva dimensió global, apropant-nos a altres realitats i alhora atenent necessitats reals del territori, i enfortint la cohesió social. Dins de l’aprenentatge, els grups de joves s’apoderaran de la metodologia i valors que volen transmetre en els curtmetratges, amb un enfocament de comunicació crítica i transformadora.
Curtmetratges i Debats Comunitaris
Considerem el cinema com una eina potent per a la introspecció i la reflexió col·lectiva sobre la identitat i la visió de futur. Creiem fermament que, per canviar el futur, cal primer imaginar-lo, i és per això que defensem l’ús del cinema com a mitjà per plantejar-nos preguntes sobre qui som i qui volem ser, obrint camí a una transformació significativa en la nostra societat. El projecte Rèpliques promou el consum responsable i la producció sostenible mitjançant la seva metodologia educativa que convida els estudiants a reflexionar sobre l'origen i els impactes de les mercaderies que consumeixen. Aquesta reflexió es treballa mitjançant el visionat i el posterior debat del curtmetratge “Oro Rojo” de Carme Gomila, un curt que denuncia la realitat de les dones marroquines que treballen en la recol·lecció de maduixes a Huelva, oferint una visió impactant de les desigualtats estructurals. A partir d'aquesta experiència, els estudiants són convidats a explorar la vida d'un objecte a través de la creació d'una peça audiovisual. Aquesta activitat no només fomenta la creativitat dels estudiants, sinó que els convida a reflexionar sobre qüestions fonamentals: quin és el cost real d'aquests objectes? Com es produeixen i per qui? Qui està implicat en tot el procés de producció?


L'equip

Nadir Audiovisual i Educació
Nadir és un projecte educatiu format per quatre cineastes que treballa l’educació audiovisual amb infants i joves. Fem tallers col•laborant amb centres educatius, espais de lleure o entitats socials basant-nos en el treball pràctic i vivencial de tots els participants. D’altra banda, estem especialitzats en la documentació de projectes educatius o processos artístics que requereixen un registre o testimoni audiovisual. L’entiat també té una tercera branca d’actuació que seria la divulgació audiovisual en l’àmbit pedagògic. Actualment som projecte Associat de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.

Intered
InteRed és una entitat que impulsa processos educatius des d’una visió local-global i proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent, un model que genera violències estructurals que deriven en greus injustícies socials. Aquesta presa de consciència ofereix la possibilitat de promoure l’acció transformadora. A través de metodologies participatives afavorim espais de diàleg emancipadors individuals i col·lectius que posen el focus en les relacions humanes, valoren la riquesa i la diversitat de sabers i propicia espais de cura i autocura mitjançant la creació de xarxes i aliances amb altres entitats, espais i col·lectives comunitàries.
​


Col·laboradors
La XBCNA agrupa una gran diversitat d'entitats, associacions, grups informals, serveis, programes i equipaments municipals i persones a títol individual que, juntament amb l'Ajuntament de Barcelona, treballen amb perspectiva intercultural per construir una ciutat lliure de racisme i discriminacions.
​
és un projecte de recerca, mediació i difusió científica que té per objectiu reflexionar sobre aspectes del desenvolupament científic i tecnològic amb relació a la societat i el medi ambient.